Fatah Amin Buli-Buli Manja Isterinya Fazura Bawak Kereta Sambil Nyanyi Rap!!

Buli adalah penggunaan kekerasan, ancaman, atau paksaan untuk menyalahgunakan, menakut-nakutkan, atau agresif menguasai orang lain. Tingkah laku sering diulang dan biasa. Satu prasyarat penting ialah persepsi, oleh pembuli atau oleh orang lain, ketidakseimbangan kuasa sosial atau fizikal, yang membezakan pembulian daripada konflik. Kelakuan yang digunakan untuk menegaskan penguasaan seperti itu boleh merangkumi gangguan atau ancaman lisan, serangan fizikal atau paksaan, dan perbuatan tersebut boleh diarahkan berulang kali ke arah sasaran tertentu. Rasionalisasi tingkah laku tersebut kadang kala merangkumi perbezaan kelas sosial, bangsa, agama, jantina, orientasi, penampilan, tingkah laku, bahasa tubuh, keperibadian, reputasi, keturunan, kekuatan, ukuran, atau keupayaan. Sekiranya pembulian dilakukan oleh kumpulan, ia dipanggil membuli.

Buli boleh ditakrifkan dalam pelbagai cara. United Kingdom Great Britain dan Ireland Utara tidak mempunyai definisi undang-undang mengenai buli, manakala beberapa negeri di Amerika Syarikat mempunyai undang-undang terhadapnya. Buli dibahagikan kepada empat jenis penderaan asas – emosi (kadang kala disebut relational), lisan, fizikal, dan siber. Ia biasanya melibatkan kaedah paksaan yang halus, seperti intimidasi.

Buli berkisar dari satu-satu, buli individu melalui kumpulan buli yang disebut pembencian, di mana pembuli mungkin mempunyai satu atau lebih “lieutenants” yang mungkin kelihatan bersedia untuk membantu pembuli utama dalam aktiviti pembuli-pembunuhnya. Buli di sekolah dan tempat kerja juga disebut sebagai penyalahgunaan rakan sebaya. Robert W. Fuller telah menganalisis buli dalam konteks pangkat.
Sila tonton video:

Sumber: DHarian